Kaurista autolla

Perjantai 20.4.2012 klo 9:08 - Ahlqvist. A


Tässä aamulla kun tulin Turusta kotiinpäin 8-tietä, oli Nousten ja Maskun rajalla sattunut kolari. Osallisena henkilöauto ja metsäkauris pukki. Pysähdyin siihen kun paikalla ei ollut kuin kuski ja kauris. Poliisi oli soitettu ja kauris hengetön. Pistin elukan vielä varmuudeksi, tosin ei siitä hyötyä ollut, kun mitään ei ulos tullut.. Valmista kauraa.. Oli muuten komeat sarvet.

Rupesin tuossa miettimään, että hirvikolarit ovat vähentyneet aika paljon vuosien varrella. Hirvikolareita on tosi harvoin verrattuna 5-8 vuotta taaksepäin. Tästä isona kiitoksena metsästäjien kannanharvennus, joka on ollut tehokasta. Valkohäntäpeuroja nyt paukkuu enemmän ja uskon, että metsäkauriskolarit tulevat lisääntymään. Kauriit kun lisääntyvät kylien läheisyydessä kohtuullisesti.

Meillä ainakin nyt hirviluvat ja peuraluvat pienenevät kun kantakin on pienempi (kestävän käytön periaate..). Ei se mitään haittaa että luvat tippuu, mutta toivon, että jos kanta alkaa nousta hirvissä ja / tai peuroissa, niin siihen reagoitaisiin nopeasti, jottei kannat pääse enää kasvamaan liian isoiksi. Tietty on kivaa kun elukoita on paljon ja niitä näkee, mutta autokanta, kuskit ja maanomistajat eivät olisi tilanteeseen niin tyytyväisiä. Ilmeisesti hirviäkin on nyt senverran, kuin niitä pitäisi olla pinta-alaan nähden. Peuratkin vähenivät muutaman vuoden harvennuksen jälkeen hyvällä vauhdilla..

Mutta palataanpa autoilijoihin. Nyt toivottavasti nuo peurakolaritkin vähenevät, kun elukoita on vähemmän. Ehkäpä metsästyspainetta pitäisi kasvattaa 8-tien ja Yläneentien lähialueilla voimakkaammaksi, jotta sen alueen kanta olisi pienempi kuin syvemmällä metsässä. Samaa ajattelua toivoisin Nousten ja Maskun seuroilta, jotta liikenneturvallisuus paranisi. Ainakin Kärryisten suoralla on paha paikka. Aamulla 3 valkohäntää oli ihan tien vierressä syömässä..

Ongelmaksi tässä ajatusmallissa luultavasti kehkeytyy se, että meillä kun on ruokinnat kaikilla, niin tavaksi on tullut että niillä metsästetään. Ja jos menee pellonreunaan kytikselle sinne missä on peuroja, on luultavasti jonkun ruokinnan läheisyydessä. Ja sitä eivät sitten kaikki hyväksy.. Itse ainakin tulen syksyllä yrittämään peuraa pellon reunasta. Sitä odotellessa..

-Aleksi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini