Kotkanruokinta

Torstai 8.3.2012 - Ahlqvist A.


Mynämäessä pitkään pidetty kotkanruokinta Takkulantien suunnalla on herättänyt kovaa keskustelua.

Pitkään jatkunut ruokinta oli hoidettu sianruhoilla ja osittain maanomistajan tietämättä. Nyttemmin lopetettavaksi määrätty ruokinta on osoittautunut melko isoksi. Sianruhoja on viety kotkille useita samanaikaisesti ja muutkin metsäneläimet ovat niistä nauttineet.

Itselleni herää kysymys, että onko edes luvallista viedä sianruhoja metsään, kun tiloilla kuolleet ruhot täytyy toimittaa poltettavaksi laitokseen. Niitä kun ei sikafarmarikaan saa dumpata lähimpään metsään.. Liekö asiassa jo rikoksen tunnusmerkit täyttyneet (ympäristönsuojelurikos) ?

Joitain huhuja liikkui, että ruokintaa olisi jatkettu viemällä kauemmas uusia ruhoja. Maanomistaja ei ainakaan ollut tästä tietoinen ja oli käynyt vielä tarkistamassa asian, mitään löytämättä..

Omasta mielestäni kotkia on alueellamme kyllä ja kanta varmasti pysyy ilman ruokintaa. Riistaa on runsaasti, joten luulisi ison saalistajan hoitavan oman ruokansa. Tietty jos haluaa kotkia kuvata, on tuollaiselta paikalta helpompi ottaa kuvia..

Onko lukijalla mielipiteitä ? Kerro toki kommenttisi..

-Aleksi A.


Kommentit

17.3.2012 8:57  K.Suominen

Kylläö mielestäni tuollaisen ruokintapaikan perustaminen pitää harkita todella tarkkaan. Lisäksi paikan suhteen olisi varmaan aiheellista kuulla niin alueellisia asiantuntijoita kuin metsästysseurojakin, koska tälläine ruokinta paikka tietää varmaa tuhoa esim. alueen kanalintukannoille.

18.3.2012 20:06  Ari Kilpeläinen

Kyseiselle paikalle viety edelleen ruhoja maanomistajan kiellettyä toiminnan maillaan. Raadot laahattu naapuripalstoille eli sikäli toiminta hieman muuttunut mutta samalla suolla kuitenkin operoivat. Tämähän on vain yksi paikka jossa kyseistä toimintaa harrastetaan ja kyllä näiden paikkojen lähistöltä riista ym. normaali metsän eläjistö syöty tai kaikonnut pois.

19.3.2012 8:06  Ville Kalluinen

Alue kuuluu riistakolmioon ja joka kerta havainnoidaaan n. 100 korppia. Olen lähettänyt RKTL:ään selvityspyynnön ruokintapaikan vaikutuksesta alueen ekosysteemiin muutamia vuosia sitten. Vastausta edelleen odotellaan...
Ruhoja pitäisi toimittaa paikalle kulutusta vastaava määrä. Samanaikaisesta paikalla on ollut n. 30 sianruhoa. Lisäksi läheisessä mäntypuskassa on pidetty välivarastoa, jossa on ollut ruhoja pressun alla. Valokuvia ollaan käyty ottamassa useana vuotena.

Laki vaatii toiminnaan ilmoituksen sekä kirjanpidon jokaisesta haaskaksi toimitetusta ruhosta. Eli laillisuus selviää, kun selvittää löytyykö tarvittavat dokumentit. Tähän mennessä niitä ei ole saatu aktiivisen selvitysmiehen pyynnöstä huolimatta.
Tässä linkki, josta löytyy tietoa haaskaruokinnnasta.
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainsuojelu_ja_elainten_pito/kuolleet_elaimet/haaskakaytto/

19.3.2012 14:21  K.Suominen

Joopa joo, kyllä tuntuu erikoiselta tommonen touhu. Miten voi olla mahdollista, että samaan aikaan kun kaikki mahdolliset säännökset muuten kiristyy ja valvonnalla puututaan kaikkeen epäolennaiseen, tällainen touhu katsotaan läpi sormien.

Nyt jos on tietoa noiden toisten palstojen omistajista, heitä pitisi infota, että osaavat puuttua asiaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini